środa, 12 czerwca 2013

"Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami"

Składniki:

Beza;
6 białek
300g drobnego cukru
1 łyżeczka octu winnego

Sos;
500g rabarbaru
400g truskawek
4 łyżki cukru
2 łyżki wody

Bita śmietana;
500ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru

Przygotowanie:

1. Na papierze do pieczenia narysuj trzy okręgi o średnicy 21cm każdy.
2. Wyłóż na nie ubite białka na sztywną pianę z cukrem i octem.
3. Piecz je w 180 stopniach, po 5 min zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz je przez 90min.
4. Gdy beza się zarumieni i czas pieczenia minie uchyl drzwiczki, aby ostudzić bezę.
5. W garnku zagotuj cukier z wodą. Dodaj do tego pokrojony rabarbar i pokrojone truskawki.
6. Podgotuj je i gdy rabarbar zrobi się miękki przełóż wszytko do sitka do odsączenia soku.
7. Śmietanę ubij na sztywno i dodaj cukier puder.
8. Połóż na talerzu 1 blat bezy i przekładaj bitą śmietaną i schłodzonym miąższem z rabarbaru.
9. Ozdób tort truskawkami.

GOTOWE MAM NADZIEJĘ, ŻE WAM POSMAKUJE !!!
SMACZNEGO !!!

3 komentarze:

  1. Moja mama od lat robi ten tort i zawsze wychodzi przepyszny.
    Ostatnio podpatrzyłam i zrobiłam taki sam, po prostu go się nie da zepsuć.
    Jedyna rzecz to beza, która nie każdy potrafi zrobić.

    OdpowiedzUsuń