wtorek, 16 kwietnia 2013

"Szarlotka"

CZAS: 1h 15 min
TRUDNOŚĆ: łatwe

Składniki:

1 kostka margaryny (250g)
3/4 szklanki cukru pudru (120g)
2 1/4 szklanki mąki (375g)
1 jajko
1,5 kg jabłek (około 10 szt.)
4 łyżki cukru
łyżeczka cynamonu (lub więcej, według uznania)

Przygotowanie:

1. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać jajko wymieszać.
2. Wsypać mąkę i wszystko wyrobić na gładkie ciasto.
3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
4. 1/3 ciasta włożyć do zamrażalki resztę rozwałkować i wyłożyć nim formę.
5. Podpiec spód (10 min 200 stopni)
6. Obrane i pokrojone jabłka poddusić z cukrem i cynamonem.
7. Gotowy spód wyłożyć jabłkami.
8. Ciasto z zamrażalki zetrzeć na tarce.
9. Piec przez 45 min w 200 stopniach.

Dla chętnych ... 
Ubić około 4 białek dodać do nich cukier puder i wyłożyć ją na jabłka ... na to kruszonka.

SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz