TRUDNOŚĆ: średnie
Składniki:
1 kostka margaryny
0,5 szklanki mleka
1,5 szklanki cukru (375g)
4 jajka
4 łyżki kakao
2 szklanki mąki (340g)
1 łyżka proszku do pieczenia (10g)
Przygotowanie:
1. Masło, cukier, mleko i kakao włóż do rondelka i gotuj aż cukier się rozpuści i powstanie jednolita masa.
2. 2/3 masy odlej do szklanki, a resztę wlej do miski.
3. Żółtka oddziel od białek. Żółtka stopniowo dodawaj do masy mieszając, a białka ubij na sztywną pianę.
4. Białko dodaj do masy i delikatnie wymieszaj (łyżką !!!)
5. Ciasto przełóż do formy piecz 50 min w 180 stopniach.
6. Gdy ciasto się u piecze wyłóż je z formy, a gdy przestygnie posmaruj pozostałą masą.
Masę zmieszaj z białkami tak żeby z masy i białka nie wydostały się pęcherzyki powietrza.
Wierzch możesz posypań orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz