wtorek, 16 kwietnia 2013

"Sernik"

CZAS: 1h 30 min
TRUDNOŚĆ: średnie


Składniki:

1 kg sera mielonego
15 dag cukru
4 jajka
1/2 litra śmietany kremówki
1 cukier wanilinowy
torebka budyniu waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1. Żółtka utrzyj z cukrami.
2. Dodaj ser, mąki, budyń, proszek do pieczenia.
3. Wszystko razem wymieszaj.
4. W oddzielnej misce ubij kremówkę i białka.
5. Masę serową delikatnie wymieszaj z kremówką i białkami.
6. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wlej do niej całą masę.
7. Włóż do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) piecz, aż wierzch będzie złocisty.

Dla chętnych ... do masy dodaj namoczone i odsączone rodzynki.  

1 komentarz:

  1. Zapraszam do wzięcia udziału w facebookowej zabawie- WEEKENDOWA AKCJA SERNIK https://www.facebook.com/tradycyjnakuchnia/posts/253814258130511

    OdpowiedzUsuń