środa, 17 kwietnia 2013

"Tort bezowy"

CZAS: 1h 30 min
TRUDNOŚĆ: trudne

Składniki:

Beza;

200ml białek
34 dag cukru

Krem;

40 dag masła
30 dag cukru pudru
350 ml śmietanki 36% (tem. pokojowa)
33 dag ciemnej czekolady (60% kakao)

Przygotowanie:

1. Białka ubij i stopniowo dodawaj cukier puder.
2. Gdy masa będzie sztywna, wyłóż ją na dwie blachy (o średnicy 24 cm)
3. Piecz ją 60 min w nagrzanym piekarniku do 145 stopni.
4. Gdy beza będzie się piekła, przygotuj krem czekoladowy.
5. Masło utrzyj z cukrem, dodawaj stopniowo śmietanę i wymieszaj.
6. Dodaj roztopioną wcześniej i przestudzoną czekoladę i wymieszaj wszystko na jednolitą masę.
7. Przestudzone krążki bezowe przełóż masą.
8. Udekoruj.

Pamiętaj ... beza może nie dojść w środku, a się przypalić, pilnuj temperatury pieczenia :D

SMACZNEGO !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz