sobota, 7 listopada 2015

Masa cukrowa

Na początku wydawało mi się, że to może być trudne. Jednak szybka potrzeba masy cukrowej zmusiła mnie do wypróbowania tego przepisu :)

Składniki:
350g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
płaska łyżka żelatyny (+30 ml ciepłej wody)

Przygotowanie:
1. Suche składniki przesiewamy do miski
2. W oddzielnej miseczce rozpuszczamy żelatynę w wodzie
3. Gdy żelatyna już będzie w pełni rozpuszczona dodajemy do niej sok z cytryny
4. Mokre produkty dobrze mieszamy z suchymi. Po jakimś czasie powinna nam się zacząć robić zwarta masa.

Ja razem z suchymi składnikami dodałam barwnik ;)


2 komentarze:

  1. Przyznam, że jeszcze nie spotkałam się z takim przepisem na masę cukrową. Zawsze robię z glukozą. Zaciekawił mnie ten przepis i na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że wszystko się uda i będzie to lubiany, często używany przez panią przepis :)

      Usuń